گالری ،مجله آموزشی و مقالات :
سیم ها و کابل ها یکی از
از اشتباه کردن نترسیم . با اشتباه موفق تر شویم .
از اشتباه کردن نترسیم اشتباه کردن یکی از راههای موفق شدن در زندگی است که انسان را قدرتمند و با جرئت و با اعتماد به نفس فراوان و با قدرت تر می کند و باعث تقویت مغز و پیدا کردن راههای جدید می شود و قدرت اندیشه و فکر را چند برابر افزایش می دهد. وقتی نگاهی به مسیر زندگی افراد موفق می اندازیم متوجه می شویم که از چه راههای سخت و دشواری عبور کرده اند و چه کشیده و با چه شرایطی روبرو بوده اند و روز به در این مسیر موفق تر و پخته تر و قلعه های بی شماری را فتح کردن و در اوج قرار گرفته اند انسانهای موفق و سخت کوشش معمولا به دلیل فعالیت زیاد و گسترده که دارند گاهی با اشتباهات خاص و دشوار روبرو می شوند ، که با کاردانی و هنری که دارند هر اشتباه خود چه کوچک و چه بزرگ را تبدیل به مسیرهای مثبت و پیروز و موفقیت می نمایند
کلیدهای اتوماتیک قابل تنظیم جریان
این کلید در اندازه و رنجهای قابل تظیم متفاوت ساخته و تولید می شوند برای جریان مختلف که روی آنها درج شده است
کلید های فیکس یا کمپکت :
کلید اتوماتیک کمپکت چیست؟
کلید اتوماتیک یک نوع بریکر قابل قطع زیر بار است که جهت حفاظت اتصال کوتاه و اضافه بار در موتورها و سیستم روشنایی، صنعتی و مصرف کننده های دیگر استفاده می شوند، به عبارت دیگر این کلیدها به منظور حفاظت و قطع کردن مدار در برابر برگشت جریان و یا افت ولتاژ بیش از حد مجاز و کشیده شدن جریان اضافه توسط مصرف کننده (اضافه بار) و اتصال کوتاه مدار به کار می روند. کلیدهای اولیه ابعاد و اندازه بزرگتری داشتند و به دلیل فشرده شدن و کوچک شدن به این بریکرها کلید اتوماتیک کمپکت گفته می شود. تفاوت بین کلیدهای اتوماتیک و غیر اتوماتیک در این است که در کلیدهای اتوماتیک رله های الکترونیک مختلف جهت تشخیص جریان اضافه بار و اتصال کوتاه و سایر پارامترها وجود دارد اما کلیدهای غیر اتوماتیک صرفا جهت قطع و وصل مدار است و فاقد رله الکترونیک می باشد.
کلیدهای اتوماتیک بصورت دسته بندی های زیر و با حفاظت های اضافه بار، اتصال کوتاه و نشتی جریان زمین تقسیم می شوند:
کلید اتوماتیک کمپکت غیر قابل تنظیم (فیکس)
کلید اتوماتیک کمپکت قابل تنظیم حرارتی مغناطیسی
کلید اتوماتیک کمپکت قابل تنظیم الکترونیکی
پیشرفت انرژی الکتریکی
استفاداز منابع انرژی بمنظور ایجاد رفاء بیشتر برای انسان از دیر باز مورد علاقه بشر بوده است . بهره گیری از انرژی باد برای به حرکت آوردن کشتی های بادی در دریای مدیترانه از 5000 سال پیش بین فنقیها، مصریها، یونانیها و رومیها معمول بوده است . استفاده از انرژی آب برای گرداندن چرخهای آسیا نیز سابقه 2000 ساله دارد . اهلی کردن حیوانات و استفاده ازآنها نیز یکیاز منابع مهم انرژی محسوب میشود . با استفاده از منابع زغال سنگ در طی قرن اخیر بشر به منبع عظیمی از انرژی دست یافت که در پیشبرد انقلاب صنعتی تاثیر مهمی داشت . ذخاِئر نفت و گاز طبیعی که در قرن حاضر مورد بهره برداری قرار گرفته مهمترین منابع انرژی زمان حاضر و سالهای آتی بشماره میرد. کشور ایران به لطف پروردگار دارای ذخائر عظیم نفت و گاز بوده است که در گذشته دراثر سیاستهای نادراست اقتصادی بطور سریع به خارج صادرت گردید است و لازمست در بهره گیری صحیح از مابقی این سرمایه بزرگ مراقبت بعمل آوریم .
انرژی الکتریکی بعلت پاکیزه بودن ، سهولت تولید، انتقال و کنترل و قابلیت تبدیل به انواع دیگر انرژی بسیار مورد علاقه می باشد ، معایب انرژی الکتریکی در مقایسه با انواع دیگر انرژی عدم امکان ذخیره آن و خطرات انرژی الکتریکی می باشد .
ابزار دقیق چیست : بخش اول
ابزار دقیق چیست :
ابزار دقیق چیست؟ ابزاردقیق ادواتی هستند که بر حسب نوع کمیت مورد نیاز واحد تحت کنترل ، اعم از فشار ، دما ، دبی ، سطح و … با توجه به شرایط و استانداردهای تعین شده ، انتخاب و مورد استفاده قرار می گیرند. ابزار دقیق در حقیقت زیر ساخت یک سیستم کنترل و اتوماسیون را تشکیل میدهند و شامل ابزاری نظیر: انواع سنسور، انواع کنترلر، نشاندهنده، ترانسمیتر، رکوردر و… میباشند که این ابزار وظیفه اندازه گیری، انتقال، نمایش، ثبت و کنترل پارامترهای مهم فیزیکی را در پروسه های صنعتی به شکلی دقیق بر دوش دارند.
ابزار دقيق را ميتوان به دو صورت دسته بندي كرد. يكي از نظر نوع عملکرد این ابزار؛ برای مثال ابزاری که عمل کنترل دما یا فشار و رطوبت و یا سطح را بر عهده دارند به كنترلر مشهورند و به همین ترتیب ابزار نمایش این مقادیر که به ایندیکیتور یا نمایشگر معروفند و ابزار انتقال اطلاعات مقادیر به صورت سیگنال های استاندارد که ترانسميتر یا منتقل کننده نامیده میشوند . ابزار دقیق را همچنين میتوان از نظر پارامتري كه این ابزار بايستي عملياتي بر روي آن انجام دهد دسته بندی کرد برای مثال بخشهای ابزار دقیق مربوط به دما نظیر کنترلر دما، ترانسمیتر دما و ترمومتر یا نمایشگر دما، ابزار اندازه گیری و کنترل دقیق فشار، فلومتر یا سنجش جریان سیالات و انتقال مقادیر فلو یا کنترل فلو، ابزار سطح سنجی یا اندازه گیری سطح مواد درون مخازن و کنترل دقیق آنها و ابزار سرعت سنجی، ابزار رطوبت سنجی و … .
قسمتهای تشکیل دهنده ابزاردقیق
ابزار دقیق از سه قسمت اساسی زیر تشکیل شده است که عبارتد از:
1. اندازگیری
2. کنترل
3. محرکها (ادوات خروجی)
این سه مجموعه در کنار یکدیگر مکمل یک سیستمی به نام سیستمهای کنترل اتوماتیک می باشند که این سیستم کنترل اتوماتیک وظیفه انجام کنترل فرایندی را در یک مجموعه عملیاتی بر عهده دارد.
۱. اندازه گیرها قسمت اندازه گیر مقدار واقعی عنصر مورد نظر را اندازه گیری می کند. پارامترهای مختلفی در صنایع برای کنترل اندازه گیری می شود. مهمترین پارامترهایی که در صنعت برای کنترل اندازه گیری می شوند عبارتند از:
اندازه گیری فشار measurement of the pressure
اندازه گیری درجه حرارت measurement of the temperature
اندازه گیری جریانات سیالات measurement of the flow
اندازه گیری ارتفاع مایعات measurement of the level ۲.
2. کنترل کننده ها بخش دوم ابزار دقیق بخش کنترل
ابزار دقیق بخش دوم
2. کنترل کننده ها بخش دوم ابزار دقیق بخش کنترل می باشد در ابتدای شروع صنعت که کنترل بصورت امروزی نبود کنترل بوسیله عوامل انسانی انجام می شد سپس با پیشرفت علم سیستم کنترل اتوماتیک با بوجود آمدن ادوات نیوماتیکی (بادی) وارد مرحله جدیدی شد. بعد از مدتی با اختراع ترانزیستور استفاده از کارتهای الکترونیکی برای کنترل آغاز شد با بوجود آمدن این قطعات کنترلی استفاده از عوامل انسانی برای کنترل کمتر می شد. در ادامه پیشرفت علم کامپیوترهای صنعتی با نام plc وارد صنعت شدند بوسیله این plc ها واحدها به آسانی کنترل می شدند و تغییرات نیز به آسانی در واحدها انجام می گرفت. امروزه کنترل کنندهای جدیدتری بنام سیستم کنترل کننده توزیع پذیر(DCS) و کنترل کننده های فازی (FCD) وظیفه کنترل را در واحدهای صنعتی بر عهده دارند.
۳. محرکها (ادوات خروجی) محرکها ادواتی هستند که سیگنال خروجی را از قسمت کنترل کننده می گیرد و متناسب با این سیگنالها عمل می کند. از عمده ادوات خروجی می توان به شیرهای کنترل و الکتروموتورها اشاره کرد. این ادوات با عملکرد خود باعث کنترل پارامترهای اندازه گیری شده در مقدار مطلوب و مورد نظر می شوند . این ادوات گستره تنوعی زیادی دارند.
مهندسی ابزار دقیق Instrumentation engineering علمی میان رشتهای است که با اندازه گیری کمیتهای فیزیکی فشار، دما، سطح مواد در مخارن و فلو و … و کنترل آنها سرو کار دارد. مهندسی ابزار دقیق به دلیل وجود سنسورهای الکتریکی با رشته مهندسی برق و الکترونیک ارتباط بسیار نزدیکی دارد.
این گرایش بطور گسترده به طراحی و کنترل سیستمهای صنعتی میپردازد. سنسورها، ترانسمیترها، دستگاه های اندازه گیری و کنترل کننده های نوین نقش بسیار پر اهمیتی در این گرایش دارند.
در مرجع ابزار دقیق قصد داریم به گونهای متفاوت به مهندسی ابزار دقیق نگاه کنیم.
کمی ریزبینتر و دقیقتر میشویم و تمامی زیر و بم های ابزار دقیق را در مرجع ابزار دقیق تحلیل و بررسی خواهیم کرد.
با ما همراه باشید با صفر تا صد ابزار دقیق در 7 گام
هدف ما در مرجع ابزار دقیق ، ترسیم نمودن یک مسیر صحیح برای پیشرفت شما در این حوزه است.
مطالعه مرجع ابزار دقیق تا آخرین جمله را به شدت توصیه میکنیم
7 گام ضروری برای تبدیل شدن به یک مهندس ابزار دقیق در یک نگاه
1- ابزار دقیق چیست ؟
2- استانداردهای ابزار دقیق
3- تجهیزات ابزار دقیق
4- صنایع مرتبط با ابزار دقیق
ابزار دقیق چیست بخش سوم :
7 گام ضروری برای تبدیل شدن به یک مهندس ابزار دقیق در یک نگاه
1- ابزار دقیق چیست ؟
2- استانداردهای ابزار دقیق
3- تجهیزات ابزار دقیق
4- صنایع مرتبط با ابزار دقیق
5- رشته و گرایشهای دانشگاهی ابزار دقیق
6- آموزش ابزار دقیق
7- بازارکار مهندسی ابزار دقیق
1- ابزار دقیق چیست ؟
قطعا واژه ابزار دقیق به گوشتان خورده است
اما واقعا منظورمان از ابزار دقیق چیست؟
در نگاه اول میتوان گفت که ابزار دقیق یعنی ابزار+دقیق (ابزار به علاوه دقیق)، یعنی ابزار هایی که دقیق کار میکنند
خب با فرض قبول کردن این تعریف، منظور از دقیق کار کردن چیست؟
اگر با این حرفه آشنایی قبلی داشته باشید، احتمالا جواب این سوال را خودتان دادهاید
منظورمان از دقیق بودن، همان اندازه گیری دقیق و با کمترین خطا است.
بنابراین ابزار دقیق، هنر و علم استفاده از تجهیزاتی است که به خوبی و با کمترین خطا، کمیت های مورد نظر در کارخانه یا سایت را اندازه گیری کنند.
این کمیت های مورد اندازه گیری، ممکن است سطح یک مخزن یا فلوی عبوری از یک پایپ، یا دمای یک کوره و یا فشار مربوط به یک مخزن یا پایپ باشد.
ترانسمیتر چیست . بخش اول
انواع ترانسمیترها
ترانسمیتر ها از کاربردی ترین تجهیزات ابزاردقیق در صنعت هستند.
راستی تفاوت ترانسمیتر و ترانسدیوسر چیست؟
در این نوشته به طور کامل با ترانسمیتر فشار و ترانسدیوسرها آشنا خواهیم شد.
#1 ترانسمیتر چیست؟
#2 تفاوت ترانسمیتر و ترانسدیوسر
#3 انواع ترانسمیتر
ترانسمیتر فشار
ترانسمیتر سطح
ترانسمیتر دما
فلو ترانسمیتر
#4 سیگنال ترانسمیتر جریان، ولتاژ و مقاومت
#1 ترانسمیتر چیست؟
آشنایی با ابزاردقیق صنعتی
بارها و بارها کلمه ابزاردقیق به گوش همه مهندسین برق و کنترل خورده است اما شاید خیلی از متخصصین هنوز درمورد این رشته مهندسی اطلاعات کافی نداشته باشند،تعاریف متفاوتی برای این رشته مهندسی وجود دارد و شاید پرداختن به تمام تعاریف از حوصله خارج شود و نتوان به مطلب اصلی پرداخت،وقتی صحبت از اندازه گیری و کنترل باشد حتما شما یک مهندس ابزاردقیق در آنجا مشاهده خواهید کرد یا به بیان ساده تر شاخه ای از مهندسی می باشد که به اندازه گیری و کنترل در صنایع نفت،گاز،پتروشیمی،صنایع غذایی و شیمیایی می پردازد.
ترانسمیتر چیست
اگر شما از مهندسین ابزاردقیق و یا متخصص اتوماسیون صنعتی باشید و قصد استخدام را داشته باشید، ترانسمیتر چیست از آن دسته از سوالهایی است که در مصاحبه استخدامی از شما می شود. در کارخانجات صنعتی که پروسه تولید به صورت گسترده در حال انجام است تجهیزات و دستگاههای اندازه گیری و کنترلی جهت نظارت بر تولید به طور متمرکز با سیستم های مانیتورینگ در اتاق فرمان انجام می پذیرد به طوریکه تمامی پروسه تولید با المان های موجود در دسترس کنترل کننده قرار دارند. تا در مواقع لازم نظارت و یا کنترل متغیرها در تمامی نقاط کارخانه صورت پذیرد. در چنین مواردی لازم است سیگنال ها و فرمان ها از محوطه کارخانه به اتاق کنترل انتقال یابد که برای این امکان از تجهیزاتی به نام ترانسمیتر استفاده می شود.
ترانسمیتر های موجود معمولا به صورت مجموع(سنسور،ترانسدیوسر، انتقال دهنده) توسط شرکت ها و برند های مشهور صنعتی در کشور های توسعه یافته ساخته می شوند، بهتر است بدانید که ترانسمیتر از ترکیب دوکلمه ای انتقال (Transfer) و اندازه گیری (Metering) تشکیل شده است و به معنی تجهیزی می باشد که بتواند کمیت فیزیکی را اندازه گیری کرده و سپس سیگنال اندازه گیری شده را برای کنترل کننده ارسال نماید.
انواع ترانسمیترها :ترانسمیترها الکترونیکی و یا نیوماتیکی می باشند .
لول کنترل خازنی چیست. بخش اول
لول سنج خازنی :
لول سنج خازنی در واقع یکی از روش های اندازه گیری سطح سیالات با خاصیت خازنی می باشد،می دانیم كه مواد مختلف دارای ثابتهای دی الكتریك متفاوتی می باشند. خازنی را در نظر بگیرید كه ماده دی الكتریك آن از دو بخش هوا و مایع تشكیل شده باشد، با افزایش مقدار مایع، ضریب دی الكتریك كلی خازن تغییر می كند. از این خاصیت می توان برای اندازه گیری ارتفاع و سطح سیالات استفاده نمود.
لول سنج خازنی چگونه عمل میکند؟
در سنسورهای ارتفاع خازنی، یكی از صفحات خازن، الكترودی است كه وارد تانك می شود و صفحه دوم میتواند یك الكترود دیگر و یا دیواره فلزی تانك باشد . الكترود دوم یا دیواره تانك به پتانسیل زمین وصل شده و الكترود مرجع نامیده می شود. با بالا رفتن ارتفاع مایع در مخزن، ثابت دی الكتریك افزایش یافته و در نتیجه با اندازه گیری آن، میزان ارتفاع مایع در مخزن محاسبه می شود.
کاربرد لول سنج خازنی
همچنین در تانكهای مخروطی و یا تانكهای كروی حتی اگر تانك از فلز ساخته شده باشد، به دلیل اینكه فاصله بین دیواره تانك و الكترود در طول این خازن ثابت نمی ماند و درنتیجه نتیجه خطی نخواهد شد، یك مرجع موازی با الكترود لازم است . همچنین در سیالاتی كه دارای ثابت دی الكتریك كم هستند، نیز باید از الكترود مرجع استفاده كرد، زیرا این مرجع به الكترود نزدیكتر است و تغییر ظرفیت بر واحد طول در مقایسه با حالتی كه دیواره تانك، مرجع می باشد، بیشتر خواهد بود . معمولاً در مواردی كه نیاز به الكترود دوم می باشد، از الكترودهای هم مركز به شكل استوان های، در این سیستم ها استفاده میشوند.
کاربرد کابل در صنعت و .......
کابل ها بستگی به نوع کاربری و مورد استفاده قرار گرفتن در جه شرایطی بسیار متفاوت و متنوع هستند
معرفی SSR و کاربرد آنها در صنعت.
SSR چیست و چگونه کار می کند. رله الکترونیکی اس اس ار ( Solid State Relay) در سال 1971 SSR یا رله حالت جامد پا به عرصه در دنیای پر از راز صنعت برق و الکترونیک گذاشت . و روی کار آمدن این رله الکترونیکی موجب باز شده راه برای ظهور تکنولوژ های دیگری نیز شده است . اس اس ار یک مدار فرمان و قدرت است که به صورت مجتمع درآمده و در دو مدل تک فاز و سه فاز ساخته میشود و دارای مدل های آنالوگ و دیجیتال می باشد.
رله ی SSR یک رله ی جامد یا کلید الکترونیکی است که بخشی از یک سوئیچ (تعویض) الکترونیکی به حساب می آید.
به کمک رله ی اس اس آر جریان یا ولتاژ های مختلف را میتوان کنترل کرد.
مزایای استفاده از SSR نسبت به کنتاکتور و سوئیچ ها
چون یک قطعه ی الکتریکی است و قطعات مکانیکی استفاده نمیشود طول عمر بالایی دارند
سرویس و نگهداری احتیاج ندارند
بدون صدا هستند و هیچ گونه جرقه ای ایجاد نمیکنند و برای محیط هایی که خطر انفجار دارند مناسب هستند.
مدار فرمان و کنترل کاملا ایمنی و توان مصرفی پایینی دارند.
کاربرد دیگر این رله تقویت جریان ac می باشد.
مواردی که هنگام استفاده از اس اس ار ها باید به آن توجه کنید !
اگر مدار فرمان مثبت و منفی به هم برخورد داشته باشد ssr کار نخواهد کرد.
اگر مدار ها نویز شدیدی داشته باشند ممکن است عملکرد اتفاقی رخ بدهد.
و در حالت خاموش ssr جریان نشتی در حد میکرو آمپر وجود دارد.
ساختار اس اس آر چگونه است ؟
دو پیچ بالا ورودی و خروجی مدار قدرت و دو پیچ پایین مربوط به مدار فرمان است.
ساختار اس اس آر
نحوه کار رله های اس اس ار
به این صورت که اگر پایه 1 و 2 رله SSR را دائمی با یک المان الکتریکی 220 ولت
مانند المنت، موتور AC ( اعم از فن AC، موتور یخچال و…) لامپ، کولر و…بصورت سری متصل کنیم (مانند کلید) ، در این صورت هر گاه به پایه 3 و 4 با رعایت قطبین مثبت و منفی یک ولتاژ
بین 6 تا 30 ولت اعمال کنیم پایه 1 و 2 مانند یک کلید فعال می شود و المان الکتریکی ما روشن می شود و با قطع ولتاژ از پایه 3 و 4 المان الکتریکی ما خاموش خواهد شد.
بدین ترتیب ما بوسیله یک ولتاژ ضعیف 6 تا 30 ولت، یک موتور یا المنت یا لامپ قوی را روشن و خاموش می کنیم حال این ولتاژ 3 تا 32 ولت می تواند از یک ترموستات اتوماتیک تامین شود.
کاربرد رله اس اس آر
اس اس ار ها نمونه ای مدرن از کنتاکتور ها می باشد که در اتوماسیون صنعتی plc ها، بار های مقاومتی و بار های سلف (